3 december 2024
Utbyt erfarenheter och tips med utställare och branschkollegor över en morgonkaffe i utställningen.
Med stor energi, positivitet och nyfikenhet kommer Frida leda oss genom två dagar där vi tillsammans skapar förutsättningarna för att skapa tryggare och säkrare samhälle. Utöver att vara bland annat journalist, författare och programledare har Frida Boisen vunnit Årets moderator 2024.
Våldet i Sverige har eskalerat. Finns det verktyg och metoder som vi kan hämta inspiration från i vårt grannland Danmark, som har agerat på ett annat sätt?
Hur fungerar samverkan mellan skola, socialtjänst och polis? Hur gör man hembesök hos personer som är i riskgrupp att bli involverade i gängkriminalitet? Hur fungerar uppehållsförbud för dömda gängkriminella och hur delas information mellan kommun, myndighet och polis? Finns det verktyg, metoder och erfarenheter som vi kan lära oss av? Vad får vi lov att göra i Sverige?
Torben Granat Svarrer, Biträdande polischef, Polisen Danmark
Ta del av diskussioner och reflektioner om brottsutvecklingen och det brottsförebyggande arbetet i Sverige. Vad skiljer Danmark och Sverige åt i förutsättningar för att få till ett effektivt brottsbekämpande arbete? Vad kan vi lära av varandra?
Emelie Kullmyr, Chef, Polisområde Storgöteborg
Björn Eriksson, f.d. Rikspolischef
Bettan Byvald, Socialarbetare
Adam Cwejman, Politisk redaktör, Göteborgs Posten
Jeanette Lesslie Wikström, VD, SäkerhetsBranschen
Utbyt erfarenheter och tips med utställare och branschkollegor över en fika i utställningen.
Skjutningar, sprängningar, öppen narkotikahandel och andra grova brott har för alldeles för många människor blivit en del av vardagen i Sverige. Vilka är orsakerna till den allvarliga situationen och vad kan kan göras för att vända utvecklingen?
Magnus Lindgren, Generalsekreterare, Stiftelsen Tryggare Sverige.
Sverige som land exponeras allt mer för hot såväl inifrån som utifrån. Det svenska samhället har länge verkat i fred och varit lyckligt befriat ifrån egna större insatser i en krigssituation. Idag ser situationen helt annorlunda ut, dels utifrån det ökande hoten från öst, men även utifrån NATO inträdet där vi likt alla medlemsländer behöver beredskap för att kunna bidra varhelst ett medlemsland blir utsatt. Hur kan du resonera i utvecklingen? Hur bör vi investera inför en eventuell kris eller rent av ett krig? Vem gör vad?
Henrik Jonsson, Överdirektör, Kustbevakningen
Jakob Jansson, Säkerhetsstrateg, Helsingborgs stad
Lina Bonander, Områdesansvarig Samhällssäkerhet & Civilt Försvar, Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF)
Ät en härlig lunch samtidigt som du får tid att nätverka med andra deltagare. Kaffe och kaka serveras i Utställningen efter lunchen.
Under de parallella spåren väljer du själv vilket seminarie du vill delta på. Välj mellan olika ämnen och fördjupa dina kunskaper på de områden som passar dig bäst. Se alternativen nedan.
Utbyt erfarenheter och tips med utställare och branschkollegor över en fika i utställningen.
Hotet från den våldsbejakande extremismen består. Samtidigt blir arbetet med att förstå, förutse och förhindra terror alltmer utmanande. Ideologiska bevekelsegrunder blir otydligare, radikalisering sker snabbt, inte minst online, och subversiv verksamhet och infiltration av samhällets institutioner riskerar att erodera demokratins fundament. På senare tid har även gränserna mellan vad som är terror, aktivitet från främmande makt och organiserad brottslighet blivit allt svårare att urskilja. Lyssna till en av Sveriges kunnigaste och mest erfarna analytiker om hur terrorhotet ser ut i dag och om utvecklingen framåt.
Ahn-Za Hagström, Chef, Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT), Säkerhetspolisen
Hur ser dagsläget med anledning av det förhöjda terrorhotet samt
situationen med de olika miljöerna inom våldsbejakande extremism ut idag?
Robert Kindroth, Tf. chef, Center mot våldsbejakande extremism (CVE).
Få en insyn i den, för många, främmande och skrämmande världen där kriminella nätverk dominerar. Med spännande och roliga anekdoter – bland annat det absolut läskigaste telefonsamtalet han någonsin fått – får du en tankeställare och insyn i en annan värld som kanske finns närmare än vi vill tro. Med en dos av samhällsreflektion, skrivtips och humor skapar denna föreläsning eftertanke hos alla som lyssnar på ett unikt sätt.
Jens Lapidus, Advokat och Författare
Med stor energi, positivitet och nyfikenhet kommer Frida leda oss genom två dagar där vi skapar förutsättningarna för att skapa tryggare och säkrare samhälle. Utöver att vara bland annat journalist, författare och programledare har Frida Boisen vunnit Årets moderator 2024.
Mingel och nätverkande i utställningen När dagens föreläsningar avslutats bjuds du in till mingel i utställningen där du får möjligheten att umgås med branschkollegor, gamla som nya.
Det första som möter många besökare som anländer med tåg till Göteborg är Drottningtorget, med Hotel Post i förgrunden. Hur uppfattas den fysiska miljön på torget och i dess närhet, och hur påverkar den människors trygghet på platsen?
I samband med Trygg och Säker genomför Stiftelsen Tryggare Sverige en trygghetsvandring i området där deltagarna får ta på sig fiktiva glasögon med nio prismor som utgörs av faktorer som påverkar tryggheten i den fysiska miljön
Magnus Lindgren, Generalsekreterare, Stiftelsen Tryggare Sverige.
När seminarierna är slut för dagen är du välkommen på årets bankett. Upplev en kväll med firande, nätverkande, skratt och dans där du får njuta av en trerätters middag, storslagen underhållning och ett unikt tillfälle att umgås med kollegor från hela Sverige. Du får dessutom vara med när vinnaren av Omfamningen 2024 utses.
4 december 2024
Utbyt erfarenheter och tips med utställare och branschkollegor över en morgonkaffe i utställningen.
Med stor energi, positivitet och nyfikenhet kommer Frida leda oss genom två dagar där vi skapar förutsättningarna för att skapa ett tryggare och säkrare samhälle. Utöver att vara bland annat journalist, författare och programledare har Frida Boisen vunnit Årets moderator 2024.
Felaktiga utbetalningar och välfärdsbrott kostar inte bara stora summor skattepengar varje år utan används också för att finansiera organiserad brottslighet. Sedan juni 2024 deltar Utbetalningsmyndigheten också i den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet tillsammans med bland andra Polisen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan och Skatteverket. Ta del av Utbetalningsmyndighetens arbete för att upptäcka, förhindra och motverka felaktiga utbetalningar och hur det kan bidra till att bekämpa organiserad brottslighet.
Per Eleblad, Generaldirektör, Utbetalningsmyndigheten
Människor utnyttjas, företag används som brottsverktyg, brottsvinster från narkotika, vapen och fastigheter tvättas och skatteintäker uteblir. I ett samtal diskuteras sambandet mellan den kriminella ekonomin, den organiserade brottsligheten och nyrekrytering av unga i förhållande till välfärdsbrott. Lär dig mer om det kriminella ekosystemet där välfärdsbrott och kriminell ekonomin tjänar varandras syften.
Anna Flink, Säkerhetschef, Kalmar Kommun
Christina Kiernan, Samordnare välfärdsbrott, otillåten påverkan och våldsbejakande extremism, SKR
Sari Carlsson, Skattehandläggare, Skatteverket
Utbyt erfarenheter och tips med utställare och branschkollegor över en fika i utställningen.
Varje varning som når polisen om en potentiell skolattack kan vara skillnaden mellan säkerhet och tragedi. Men hur skapar vi en gemensam lägesbild som verkligen förebygger faror? Och vad krävs av samhället för att snabbt omvandla varningar till skyddande åtgärder? Denna presentation utforskar hur vi tillsammans kan skapa en effektiv och livräddande strategi mot hot i våra skolmiljöer.
Andreas Salsborn, Redexsamordnare, Polisregion Väst
Delta i diskussioner och reflektioner kring vikten av samverkan och effektiv informationsdelning. Hur kan vi arbeta tillsammans efter en attack? Finns det förbättrade metoder för att dela information och samarbeta över olika sektorer? Hur kan det privata näringslivet integreras i det brottsförebyggande arbetet? Vi undersöker konkreta lösningar!
Andreas Salsborn, Redexsamordnare, Polisregion Väst
Robert Kindroth, Tf. chef, Center mot våldsbejakande extremism (CVE)
Zan Jankowski, Planeringsledare våldsbejakande extremism|Strategic CVE/PVE Coordinator, Göteborgs Stad
Jens Högsander
Verksamhetsutvecklare, Falck Ambulans
Jonathan Sjöberg, avtalsansvarig, SOS Alarm
Ett väldigt stort antal faktorer har i forskning påvisats ha samband med brottsligt beteende. Men vilka är egentligen de viktigaste orsaksfaktorerna och vilka är de viktigaste motverkande skyddande faktorerna? Existerande förebyggande och behandlande program är inte tillräckligt effektiva. Det kan bero på att insatserna inte tillräckligt specifikt och fokuserat inriktar sig på de viktigaste orsakerna och motverkande faktorerna.
Med teorin "Brott förklarat" integreras befintlig forskning och teorier och tydliggöra vilka de viktigaste faktorerna kan vara.
Henrik Andershed, Adjungerad professor i kriminologi, Örebro universitet, samt Grundare & Utvecklingschef, Embrace Safety.
Ät en härlig lunch samtidigt som du får tid att nätverka med andra deltagare. Kaffe och kaka serveras i Utställningen efter lunchen.
Under de parallella spåren väljer du själv vilket seminarie du vill delta på. Välj mellan olika ämnen och fördjupa dina kunskaper på de områden som passar dig bäst. Se alternativen nedan.
Utbyt erfarenheter och tips med utställare och branschkollegor över en fika i utställningen.
Hur etablerar sig ryska företag? Hur bedrivs verksamheterna? Vilka faktorer behöver vi titta mer noggrant efter? Vem är det egentligen vi på olika sätt gör affärer med?
Jörgen Holmlund, Militär lärare, Försvarshögskolan
Mikael Ekman, Researchspecialist, Acta Publica
Desinformation och drev är en stor samhällsutmaning. Vad behöver man som organisation göra för att kunna hantera hoten – med både kompetens och mod? Mats Bohman från Krisledningspodden bjuder in Mina Dennert till en lajvpodd på scenen.
Mina är journalist och föreläsare med 10 års erfarenhet av riskanalys och kriskommunikation. Hon är specialiserad på desinformation, konspirationsteorier och drev på sociala medier samt deras påverkan på demokrati och samhälle.
Mats är Krisledningspoddens välkända röst, senior rådgivare inom krisledning och grundare av Murphy Solution. Mats genuina nyfikenhet, expertis inom beslutsfattande, lägesbild och beredskapsplanering samt erfarenhet att leda i svåra lägen skapar djup och dynamik i samtalen. Varmt välkomna till ett vägledande samtal mellan två experter, om hur man förbereder sig och planerar för att kunna hantera hot och hat i den digitala miljön.
Christian Orsing, kommunstyrelsens ordförande, Helsingborg
Jonas Berg, Säkerhetschef, Helsingborg
Arbetet med årets konferensprogram för Trygg & Säker är i full gång och vi kommer inom kort lansera programmet löpande. Håll utkik på LinkedIn och i vårt nyhetsbrev för att ta del av alla uppdateringar!
Har du tips på ämnen eller talare för årets konferens?
Scanna QR-koden eller klicka på knappen för att skicka in det så kanske just ditt förslag hamnar i årets program.